Donzen dekbedden, wat je moet weten voordat je een dekbed koopt

Dekbedden kunnen vrij prijzig zijn. Zeker donzen dekbedden. Ze zijn immers gemaakt van duur materiaal. Althans daar ga je vanuit als je leest dat het om een donzen dekbed gaat. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Eén van deze dingen is bijvoorbeeld het percentage dons wat in het dekbed zit. Daarover in dit artikel later meer. Om je goed op weg te helpen bij het aanschaffen van een nieuw dekbed hebben wij een aantal aandachtspunten opgeschreven. Hiermee maak je een goede start bij het uitzoeken van een heerlijk dekbed. 

Wat is dons en van welke dieren komt het?

Dons dat voorkomt in dekbedden komt voornamelijk van ganzen of eenden. Dons is de onderste veren laag van vogels. Je kan je daarom voorstellen dat dons de warmte een stuk beter vast kan houden dan veren. En dat is nog maar 1 van de vele voordelen. Veren hebben aan het uiteinde scherpe puntjes. Dat zie je bij dons niet. Hierdoor zal een dekbed met veren een stuk scherper aanvoelen op sommige plekken. Daarnaast zijn veren ook een stuk zwaarder. Het gewicht van een dekbed kan daarom enorm verschillen met een donzen dekbed. 

Zijn donzen dekbedden wel diervriendelijk?

Nu je weet waar het dons bij ganzen en eenden vandaan komt kan ik mij voorstellen dat jij je afvraagt of het wel diervriendelijk is. Het plukken van dons is behoorlijk omstreden. Gelukkig is er een keurmerk voor donzen dekbedden. Met bijvoorbeeld het Down Pass keurmerk weet je niet alleen zeker dat het dons van hoge kwaliteit is. Je bent ook verzekerd ervan dat het dons op een goede manier is verkregen. Je kan het keurmerk op jouw dekbed zelfs eventueel checken op de website van down pass. Let dus op eventuele keurmerken op jouw nieuwe dekbed. 

Vanaf welke afmetingen zijn er donzen dekbedden?

Donzen dekbedden zijn n verschillende maten te verkrijgen. Een vrij standaard maat voor een 1-persoons bed is 140 x 200. Al zijn ze ook al te krijgen in een iets langere variant. De 140 x 220. Dat scheelt als je het dekbed achter wil instoppen. Uiteraard heb je ze ook in lits-jumeaux variant en nog een tussenmaat van 200 x 200 cm. Afhankelijk van jouw afmetingen van het matras kies je de afmeting van jouw dekbed. De breedte maat van je dekbed is hierin het meest belangrijk. 

Heb je ook een donzen 4 seizoenen dekbed?

Wat is eigenlijk een 4 seizoenen dekbed? Het is een dekbed dat je het gehele jaar kan gebruiken. Meestal bestaat hij uit 2 delen. 1 deel is voor de zomer. Het andere deel is voor de herfst en de lente. Als je deze delen samenvoegt heb je een dekbed voor de winter. In de winter heb je dan een heerlijk dik dekbed en in de zomer lig je onder een dunne deken. Superhandig. Zo’n 4 seizoenen dekbed heb je in meerdere varianten maar je hebt ze ook in donzen dekbedden.